Det perfekta Instagram-livet

Hej där!

Debatten kring Instagram och dess dåliga inflytande tycks aldrig ta slut. Stora influencers skuldbeläggs för att måla upp en falsk verklighet om hur bra livet är. Senast i samband med att Tim Bergling lämnade oss så har det skrivits om den ouppnåeliga lyckan som exponeras. Kraven om att hela livet ska vara guld och gröna skogar. Jag tror att vi är ganska överens allihop om att det inte är så det ser ut. Inte för oss vanliga Svenssons och inte för influencers, för idrottsstjärnor, för världsartister eller för presidenter.

När jag sitter och bläddrar i våra gamla fotoalbum här hemma fylls jag av värme, glädje och härliga minnen. Jag påminns om fantastiska stunder som jag delat med min familj, ler åt vackra fotografier där vi är uppklädda i matchande kläder och förundras över hur fotografen (i de flesta fall pappa eller farfar) har lyckats fånga magiska ögonblick.

Om vi plockar fram mina dagböcker så skulle vi garanterat kunna hitta en sida till av myntet. Om när jag bråkat med mina syskon och jag tyckt att mina föräldrar varit orättvisa. Om den enorma smärtan från eksemen som blev till variga sår. Om ångesten inför ett prov. Om att jag känt mig utanför i kompisgänget. Garanterat med en och annan överdrift om hur eländigt livet är, men med utrymme för reflektion.

Med detta vill jag säga att vi använder olika forum till olika saker. För mig är Instagram mitt fotoalbum. En plats där jag visar upp stunder i vardagen som jag vill föreviga. En fin sminkning, ett möte med en vän, en härlig resa, en bra produkt jag vill rekommendera. Sådant som får mig att vilja stanna upp och spara ögonblicket eller där jag kan få utlopp för kreativiteten och skapa en fin och inspirerande bild. Bilden fångar ögonblicket. Bloggen är min dagbok där jag delar med mig av min version av en händelse i efterhand. Text och tal ger utrymme för att ta till sig händelsen och reflektera över den efter att det har hänt. När man fått ta till sig, skapa sig en uppfattning och bestämma vilka delar som går att dela med sig av.

Om vi föreställer oss det ögonblick när vi stoppar fingrarna i halsen för att tvinga upp maten vi precis ätit. När vi skär oss i armen för att låta den fysiska smärtan bedöva det vi inte kan hantera psykiskt. När vi sitter och fulgråter över en otrogen partner eller hyperventilerar över att vi inte kan hantera pressen över att leverera 110% på jobbet, få ihop familjelivet och samtidigt vara den bästa vännen för alla i umgängeskretsen. Ska vi då tänka att nu måste jag ta en bild så att jag kan visa på Instagram att livet inte är perfekt. Det, mina vänner, det tänket hade gjort mig mörkrädd.

Det här är problem som behöver bearbetas på ett annat vis, och det kan vi göra till exempel genom att upplysa via tal och text. Vi blir mycket bättre på det hela tiden. Om vi slår en blick på dem som lever det perfekta Instagram-livet så finns det flera bra exempel att titta på. Therese Lindgren har skrivit en bok om sin ångest. Joakim Lundell om en minst sagt tuff uppväxt och missbruk. Viktor Frisk om adhd. Bianca Ingrosso pratar i poddar om både ätstörningar och utbrändhet. Räckvidden på sociala medier gör att det växer fram nya förebilder hela tiden, på olika kanaler. Jag läser dagligen bloggar av människor som hjälper till att plocka bort skammen en liten del i taget. Som visar att vem som helst kan drabbas. Att ingen är ensam och att alla har brister.

Kan inte då Instagram få vara det där härliga fotoalbumet, ett litet happy place, som inspirerar och bevarar de fantastiska ögonblick som livet har att erbjuda även i en värld där ingenting är perfekt?


OBS! Jag generaliserar medvetet i detta inlägg för att bemöta den generaliserade bild som finns av det perfekta instagram-livet. Jag vet att det finns många som använder sina konton för att lyfta fram psykisk ohälsa på ett väldigt bra sätt också, precis som att det finns en orimlig idealbild som tyvärr påverkar negativt. Detta inlägget handlar om mina tankar över hur jag önskar, och tror, att de olika kanalerna hade kunnat verka på olika sätt.

Anna

  • Tankar

Gillar

Kommentarer

Idasvardag
Idasvardag,
Så sjukt bra skrivet! Verkligen sanning i allt du skriver och jag håller verkligen med dig helt, tycker de är halvtråkigt att sociala medierna tar över allt
nouw.com/idasvardag
Visst är det så, det är en förskönad bild som ses av människor genom sociala medier 😊
www.saramadeleine
Visst är det så, det är en förskönad bild som ses av människor genom sociala medier 😊
www.saramadeleine
clarabergertorres
clarabergertorres,
väldigt bra inlägg Anna, fler sånna här! vändigt intressant o håller med dig i mycket!!😌💞
nouw.com/clarabergertorres
clarabergertorres
clarabergertorres,
väldigt bra inlägg Anna, fler sånna här! vändigt intressant o håller med dig i mycket!!😌💞
nouw.com/clarabergertorres
Lucy ,
Mycket av det man ser är en fasad och många erkänner det, sen är det lite märkligt för mig varför folk inte kan lista ut detta?
www.mammahjartat.se
Maxarna,
Vilket bra inlägg. Huvudet på spiken. Precis så är det. Vi jämför oss med varandra och skapar ett samhälle där vi aldrig är nöjda.
maxarna.com
Life0fEmeeli
Life0fEmeeli,
Väldigt bra skrivet. Måste hålla med Maxarnas kommentar att vi jämför oss med varandra. Livet e inte alltid så perfekt som det ser ut.
nouw.com/life0femeeli
KellyEricsson
KellyEricsson,
Liw,
Intressant inlägg! Det är väl så med bilder, man vill gärna ta bra och inspirerande bilder. Det är lättare att skriva om jobbigheter som du nämner än att fota dem. Därför tycker väl en del att instagram är ytligt. Det är svårt att ta foton som berättar en historia och intagram är ju byggt på bilder...det är vad det är helt enkelt 😃
www.liwslust.se