Chokladfudge med karamelliserade nötter - Recept

Hej på er!

Hoppas att dagen har varit bra. Här har det blivit pyssel med julklappar, julgodis och ungefär en timmes försök att ta av ett skal från mobilen. Fick lite panik av att det inte gick att ta av, trots att jag ville ha det på. Efter dryga timmens försök att ta av det gick det till slut, sen var det bara att sätta på det igen. Oh, well...

Dagens julgodis blev chokladfudge med karamelliserade nötter. Jag utgick från ett par olika recept och satte ihop som jag ville ha det. Mitt slutliga recept ser ni nedan.

100 g nötter (jag tog 50 g mandel och 50 g hasselnötter)
ca 50 g socker
1 msk vatten
15 g smör

Rosta nötterna i en torr stekpanna tills skalet börjar spricka. Gnugga sedan nötterna i en kökshandduk för att få bort så mycket skal som möjligt.

Smält socker och vatten i en stekpanna tills sockret har fått en fin gyllenbrun färg. Häll i nötterna, rör runt och klicka i smöret. Häll ut allt på ett bakplåtspapper och låt svalna.

2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
3 dl vispgrädde
0.5 dl honung (Jag använde julhonung, kryddad med kanel)
50 g smör
100 g choklad

Koka upp socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull till 120 grader. Rör bara om då och då. Häll i honung och smör och låt koka i 3-5 minuter till. Ta kastrullen från värmen och häll i chokladen. Rör tills all choklad har smällt. Tillsätt de hackade karamelliserade nötterna. Häll över i en smord form och låt svalna.


Anna

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229