En riktig väckarklocka

Hej där!

Innan jul var jag iväg på en inspirationsförmiddag, med flera olika föreläsare. En av dem var Anders Hansen, ni vet psykiatrikern och författaren som höll ett väldigt hyllat sommarprat om hur vi behöver sömn, rörelse och andra människor och om hur bristen på detta leder till att den psykiska ohälsan ökar som mest bland unga och tonåringar. Har ni missat det? Då tycker jag att ni ska ta och lyssna på det.

Det första jag gjorde när jag var på väg hem från föreläsningarna var att skicka ett meddelande i familjens chattgrupp på Messenger. Jag önskar mig en väckarklocka med snooze-funktion i julklapp. Snoozen mest för att jag är helt hopplös på att komma upp på morgonen och behöver att den ringer ofta som säkerhet. Huvudsakligen handlade det om att jag inte längre ville ha min mobil som väckarklocka.

Siffrorna som presenterades under den dagen var skrämmande. Som till exempel att antalet unga som söker hjälp för sömnsvårigheter har ökat med 800%. På riktigt?! Det är ju helt vansinnigt. Eller att var tredje ungdom sover med mobilen i sängen. Alltså, inte ens på nattduksbordet, utan I SÄNGEN. Eller att motsvarande 22.000 människoliv varje dag slösas bort på Facebooks och Instagrams infinity scroll. Som sagt, sjuka siffror.

Hur som helst, det var inte siffrorna det här inlägget skulle handla om, men de är en avgörande faktor för mitt senaste tilltag här hemma. Efter kl 22.00 är min mobil inte välkommen in i mitt sovrum. Under natten ligger telefonen någon annanstans och jag får förlita mig på min nya väckarklocka som jag fick i julklapp.

Om jag märker effekt? Det kan ni ge er på! Jag somnar betydligt fortare på kvällarna. Jag ligger inte och vänder och vrider på mig på samma sätt alls. Jag kommer upp fortare på morgonen (jo, det är nog så att jag fortfarande drivs av nyfikenheten att kolla vad som hänt i telefonen under natten). Och om jag vaknar till under natten somnar jag nästan direkt igen.

En natt under de senaste två veckorna har jag faktiskt haft mobilen i rummet, eftersom min syster skulle sova i rummet där jag har den annars. Jag tänkte att eftersom jag vant mig vid att inte ta upp mobilen efter att ha släckt lampan så skulle det inte göra någon skillnad. Men jodå, nog fasiken övertalade impulserna mig till att plocka upp mobilen ett antal gånger ändå och jag låg vaken istället. Nu åker den ut!

Nästa utmaning är att lägga ifrån mig telefonen helt och hållet två timmar innan jag går och lägger mig och vänta en timme efter att jag vaknat innan jag plockar upp den igen.faktiskt

Som en extra bonus kommer jag äntligen till ro att läsa böcker igen när inte mobilen lockar. Det har jag faktiskt saknat att göra.

Anna

Gillar

Kommentarer

Amandizan
Amandizan,
Det var verkligen hemska siffror jag brukar ibland lägga ifrån mig telefonen men jag gör det inte lika mycket som jag skulle vilja. För när jag gör det är det väldigt skönt😊
nouw.com/amandizan
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
Ja, det är väl märkligt det där? Man mår så bra av att spendera tid uan telefonen och ändå är det så svårt att lägga den ifrån sig. Ett bra steg tycker jag att verkligen lägga undan den på kvällen.
nouw.com/annaskarblom
Jessica ,
Detta inlägg var verkligen så intressant att läsa, ja detta scrolla de borde man faktiskt sluta med, oftast ger det en inte als något als. Tyvärr är ja en av dom som sover mobilen i sängen dock fast undviker alltid att scrolla på den, använder den mest där för ja har böckerna ja läser på mobilen haha ja jösses så det låter när man tänker på det man har ju allt på mobilen idag😂🙈
nouw.com/jessicaburman/
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
Så roligt att höra. Jag blev verkligen fast av den där föreläsningen och tycker att det är ett väldigt intressant ämne. Som sagt, man har ju allt i den där telefonen och den är bra på så många sätt, men det har ju minst sagt gått över styr. Du kanske kan prova att lägga mobilen utanför rummet när du har läst klart för kvällen och se hur det känns? 😊
nouw.com/annaskarblom
asemartensson
asemartensson,
Telefonen förstör mer än man tror med sömnen faktiskt
nouw.com/asemartensson
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
Ja, den gör verkligen det. Jag har inte ansett att jag har sovit dåligt, men skillnaden när jag började ha telefonen utanför under natten är enorm så den har uppenbarligen påverkat mer än jag trodde.
nouw.com/annaskarblom
MammaJenny
MammaJenny,
Oj, vilka höga siffror. Fruktansvärt. Jag har alltid mobilen bredvid mig, på grund av alarmet som ska väcka mig på morgonen. Men man kan ju faktiskt köpa en klocka, har funderat på det ett tag. Bra inlägg, Anna. Kram
nouw.com/mammajenny
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
Ja, visst är det läskigt? En väckarklocka är en liten, men nyttig, investering så ge det ett försök 😊 Tack snälla! Kram
nouw.com/annaskarblom
minasvarld
minasvarld,
Ja det är skrämmande hur det blivit och jag själv har telefonen i sovrummet men den får "sova" när jag lägger mig i sängen. Då är det läsning som gör att jag verkligen kan koppla av och sedan kan somna gott, om då inte boken är för spännande 😃
Viktigt inlägg och bra att du tar upp detta tycker jag ❤
nouw.com/minasvarld
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
Jag har inte upplevt att mobilen var något problem för mig. Jag låter ju den vara när jag sover. Men jösses, vilken skillnad det var när den fick flytta ut. De tog upp flera exempel på hur vi påverkas av att mobilerna finns i rummet oavsett om vi tittar på dem eller inte. Skönt att du har böckerna som avkoppling. Jag kan nog snart komma dit igen.
nouw.com/annaskarblom
Madde,
Satt just och tänkte på det. Flera har pratat om böcker och inser att jag hellre kollar Facebook än läser. Helt seriöst. Det är ju helt galet. Sen har jag ju bloggen, men det tar inte alls all den tiden. Får nog ta efter dig där.
www.nouw.com/madelena
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
Ja, det är ju helt galet. Jag är likadan - eller har varit fram tills nu när jag kommit till den här insikten. Bloggen tar ju tid, men även där hag jag bestämt mig för att inte efter kl 22. I alla fall inte när jag jobbar dagen efter. Jag har släppt lite på det nu när jag varit ledig några dagar, men ikväll stänger jag ner kl 22 igen.
nouw.com/annaskarblom
JuliaElisabeth
JuliaElisabeth,
Ska kolla om man kan hitta och lyssna på detta verkar riktigt intressant
nouw.com/juliaelisabeth
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
Jag tror att det finns att hitta på Spotify 😊
nouw.com/annaskarblom
sofiefriden
sofiefriden,
Så sjukt med dessa siffror. Jag måste införskaffa en väckarklocka 😲 den boken på ditt nattduksbord är 👌😁
nouw.com/sofiefriden
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
Ja, visst är det galet? En väckarklocka är en väl värd investering. Jag har bara kommit en bit in i boken, men den är väldigt intressant. Tankeväckande på många sätt och kanske inte enbart så som jag trodde att jag skulle reagera på den. Jag ska skriva ett inlägg när jag läst den klart.
nouw.com/annaskarblom
sweetwords
sweetwords,
Superbra så skulle man göra även för att hämma strålning och allt sådant me
nouw.com/sweetwords
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
Ja, jag kan faktiskt bara se fördelar med att lämna bort den över natten.
nouw.com/annaskarblom
Fnulan,
Jaaaaa vilken ångest jag har haft efter den föreläsningen, jag ska minsann skaffa mig en riktig klocka som du!!!
www.fnulan.se
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
GÖR DET! Bästa jag har gjort i år. Min sömn är så mycket bättre.
nouw.com/annaskarblom