En riktig väckarklocka

Hej där!

Innan jul var jag iväg på en inspirationsförmiddag, med flera olika föreläsare. En av dem var Anders Hansen, ni vet psykiatrikern och författaren som höll ett väldigt hyllat sommarprat om hur vi behöver sömn, rörelse och andra människor och om hur bristen på detta leder till att den psykiska ohälsan ökar som mest bland unga och tonåringar. Har ni missat det? Då tycker jag att ni ska ta och lyssna på det.

Det första jag gjorde när jag var på väg hem från föreläsningarna var att skicka ett meddelande i familjens chattgrupp på Messenger. Jag önskar mig en väckarklocka med snooze-funktion i julklapp. Snoozen mest för att jag är helt hopplös på att komma upp på morgonen och behöver att den ringer ofta som säkerhet. Huvudsakligen handlade det om att jag inte längre ville ha min mobil som väckarklocka.

Siffrorna som presenterades under den dagen var skrämmande. Som till exempel att antalet unga som söker hjälp för sömnsvårigheter har ökat med 800%. På riktigt?! Det är ju helt vansinnigt. Eller att var tredje ungdom sover med mobilen i sängen. Alltså, inte ens på nattduksbordet, utan I SÄNGEN. Eller att motsvarande 22.000 människoliv varje dag slösas bort på Facebooks och Instagrams infinity scroll. Som sagt, sjuka siffror.

Hur som helst, det var inte siffrorna det här inlägget skulle handla om, men de är en avgörande faktor för mitt senaste tilltag här hemma. Efter kl 22.00 är min mobil inte välkommen in i mitt sovrum. Under natten ligger telefonen någon annanstans och jag får förlita mig på min nya väckarklocka som jag fick i julklapp.

Om jag märker effekt? Det kan ni ge er på! Jag somnar betydligt fortare på kvällarna. Jag ligger inte och vänder och vrider på mig på samma sätt alls. Jag kommer upp fortare på morgonen (jo, det är nog så att jag fortfarande drivs av nyfikenheten att kolla vad som hänt i telefonen under natten). Och om jag vaknar till under natten somnar jag nästan direkt igen.

En natt under de senaste två veckorna har jag faktiskt haft mobilen i rummet, eftersom min syster skulle sova i rummet där jag har den annars. Jag tänkte att eftersom jag vant mig vid att inte ta upp mobilen efter att ha släckt lampan så skulle det inte göra någon skillnad. Men jodå, nog fasiken övertalade impulserna mig till att plocka upp mobilen ett antal gånger ändå och jag låg vaken istället. Nu åker den ut!

Nästa utmaning är att lägga ifrån mig telefonen helt och hållet två timmar innan jag går och lägger mig och vänta en timme efter att jag vaknat innan jag plockar upp den igen.faktiskt

Som en extra bonus kommer jag äntligen till ro att läsa böcker igen när inte mobilen lockar. Det har jag faktiskt saknat att göra.

Anna

Gillar

Kommentarer

sweetwords
sweetwords,
Superbra så skulle man göra även för att hämma strålning och allt sådant me
nouw.com/sweetwords
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
Ja, jag kan faktiskt bara se fördelar med att lämna bort den över natten.
nouw.com/annaskarblom
Fnulan,
Jaaaaa vilken ångest jag har haft efter den föreläsningen, jag ska minsann skaffa mig en riktig klocka som du!!!
www.fnulan.se
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
GÖR DET! Bästa jag har gjort i år. Min sömn är så mycket bättre.
nouw.com/annaskarblom
Fnulan
IP: 82.99.3.229