Mitt CV i en annan form

Hej på er!

Häromdagen såg jag ett roligt inlägg hos @FrökenRödlök. Hon hade skrivit sitt CV i en annan form, alltså ett inlägg om alla jobben som hon har haft. Jag tänkte låna den idén och berätta för er om de jobben som jag har haft.

Om vi inte räknar med att vi fick några kronor för att plocka äpplen på tomten i sommarstugan så fick jag mitt första jobb genom min pappa. Företaget han jobbar för brukade hyra Royal i Malmö för att ha förhandsvisning av årets Disney-film för anställda och kunder med familjer. Under mina gymnasieår jobbade jag några helger på höstarna med att dela ut godispåsar till alla besökare innan filmen samt att hjälpa till och städa i salongen efter föreställningarna.

Då jag led av svår panikångest under mina tonår hade jag aldrig några sommarjobb, så det var först efter studenten som det var dags för mig att börja jobba på riktigt och skaffade mitt första sommarjobb. Jag fick ett väldigt enkelt städjobb där jag i stort sett bara dammsög och dammade av på en bank och ett elbolag i Staffanstorp. Jag var där fem dagar i veckan efter stängning så det var gjort på en halvtimme på var plats. Ska erkänna att jag tyckte att det var lite läskigt att vara helt ensam på en bank, även om de inte hade någon kontanthantering där.

Efter sommarens slut fick jag ett jobb i vikariepoolen på min gamla låg- och mellanstadieskola, samt dagiset som låg sidan om. Jag hade fått höra från många håll att jag skulle passa för ett jobb som lärare och hade lite tankar på att kanske plugga till det. Vilken tur att jag fick chansen att prova på att jobba på skola innan, för jag insåg att det där var inte alls min grej!

Jag var på skolan i ett läsår och fick under våren där för mig att jag skulle plugga under hösten. Jag ville bli journalist eller någon annan form av skribent eftersom jag alltid tyckt om att skriva. Jag läste en kurs som hette Skrivande som metod och gestaltning på Malmö högskola, och våren därpå började jag läsa en kurs inom medie- och kommunikationsvetenskap. Det var en fristående kurs som ingick i ett program och det kändes som att alla andra som läste programmet var så himla mycket längre fram än jag var, så det var ett projekt som jag valde att lägga ner.

Jag var arbetslös ett tag och upptäckte min glädje för fotbollen och Malmö FF. Jag åkte runt på massor med bortaresor och gick på varenda hemmamatch. Det blev ganska kostsamt förstås, så till slut gick jag runt mitt tidigare statement om att aldrig i livet städa på McDonalds och sökte istället jobb på Burger King. Jag visade verkligen framfötterna och blev utsedd till Månadens King redan min första månad på jobbet. Det var en grym boost att inse att jag inte bara klarade av att jobba, utan till och med var bra på det och att jag faktiskt tyckte om att jobba, efter åren med ångesten. Det tog inte lång tid innan de började utbilda mig till arbetsledare och jag växte otroligt mycket i mig själv under mitt jobb där. Det är inte riktigt schysta arbetsförhållanden, men det finns så sjukt mycket att lära sig genom att jobba på ett sådant ställe. Inte en enda gång efter det har jag varit på en intervju där de inte har påpekat att Burger King alltså, då är du bra på att hantera stress. Jag brukar då förklara att det viktigaste jag tar med mig från Burger King är att skilja på stress och högt tempo. Jag och mina kollegor från den tiden är helt överens om att vi inte skulle vilja byta bort erfarenheterna, men vi skulle aldrig göra det igen. Tyvärr fick jag sluta där lite tidigare än jag hoppats på, då jag fick problem med eksem i händerna och blev avrådd av läkare att jobba kvar.

Efter Burger King jobbade jag ett tag som eventpersonal på flera olika företag. Av dem fick jag olika samplinguppdrag (typ att stå på City Gross och dela ut påsar med prover på hund- och kattmat) olika demo av allt från ost till kaffe eller att servera tårta på butiksevent. Det var dock ett väldigt osäkert jobb då det mest gav strötimmar, så jag sökte annat under tiden.

Mitt nästa jobb blev på Twilfit. Jag tyckte om att jobba i butik med servicen och mötet med människor. Under en lång period jobbade vi utan butikschef, då mammaledighet och sjukskrivning krockade, och vi levererade jättefina resultat trots att vi gick på knäna. När vi sedan kom tillbaka till vanliga omständigheter igen kändes det som att vi fick ta ett steg tillbaka, vilket inte riktigt passar mig som alltid vill framåt. Under ett utvecklingssamtal talade jag om för min chef att jag ville lära mig någonting nytt. Jag bad inte om fler timmar eller mer betalt, men jag ville lära mig saker internt för att känna att jag utvecklades i min arbetsroll. Svaret jag fick var att är man säljare så är man säljare, antingen nöjer man sig med det eller så söker man sig härifrån. Det finns inga direkta utvecklingsmöjligheter inom företaget.

Det där var ju inte så galet inspirerande, så jag gick och sa upp mig utan att egentligen ha en plan för vad jag skulle göra. Jag hade gått makeuputbildningen vid det laget och påbörjat fransutbildningen. Jag tänkte väl att jag skulle kunna söka jobb på Kicks eller någonting sådant när jag väl fått mitt avslut och var klar med utbildning och en flytt jag hade framför mig. Några dagar senare la mamma upp en bild på Facebook efter att jag övat fransförlängning på henne och det tog ingen lång stund innan hon fick ett meddelande från Pethra, som äger Studio S där jag har min salong. Jag har en salong som står tom på helgerna om Anna vill ha någonstans att vara. I samband med det kom även frågan från Felicia, frisören som jag jobbar med när vi är iväg på bröllop, om jag ville samarbeta med henne till sommarens brudar och baler. Plötsligt stod jag där och konstaterade att det är nog nu jag ska lära mig hur man driver ett företag. Idag har jag ett alldeles eget rum på salongen och jobbar min fjärde brudsäsong med Felicia. Ett längre inlägg om mitt företag kommer att komma så småningom. (Jag vill bara få ordning på salongen med lite ommöblering så att jag kan ta lite fina bilder därifrån)

Under förra året gick jag igenom en väldigt tuff separation och jag kände i panik att jag behövde ha ett extrajobb för att kunna dra in lite pengar sidan om salongen och sökte mig därför till Manpower, som hade ett upplägg som krävde att man hade annan huvudsaklig sysselsättning. Jag skulle alltså kunna boka mina pass på nya jobbet utefter hur jag hade kunder på salongen, helt utan att de ifrågasatte att de inte var min högsta prioritet. Helt perfekt! Det var genom dem som jag började jobba på ett av Sveriges största mediebolags kundservice. Jag trivdes bra där och skaffade mig många nära vänner. Det var dock en nödlösning som inte var tänkt att vara för evigt, så nu under sommaren valde jag att lämna för att kunna lägga fokus på min salong, mina sociala medier och det senaste jobbet att lägga till mitt CV.

Under mina funderingar på kundservice dök det nämligen upp ett meddelande på Instagram om att LM Event sökte en ny person till sitt team. Jag såg hur mycket bättre det skulle passa in i den röda tråden med företaget och mina sociala medier, samtidigt som det skulle bli en ny och spännande utmaning. Som tur var tyckte Linda och Katja att jag skulle passa lika bra in i deras team, som jag tyckte att de och LM skulle passa in i mina planer för framtiden, så nu är ännu ett spännande kapitel påbörjat.

Under hösten kommer jag att ge mitt företag ännu en rejäl boost då jag uppfyller en dröm sedan lång tid tillbaka och utbildar mig till manikyrist och nagelterapeut. Jag är nu på god väg att skapa mig det arbetsliv som jag helst av allt skulle vilja ha.

Det blev ett väldigt långt inlägg idag, men jag hoppas att ni ändå tyckt att det varit roligt att läsa. Om ni själva har skrivit ett liknande inlägg eller har en rolig jobbhistoria att dela med er av får ni mer än gärna skriva om det i kommentarerna.

Anna

Gillar

Kommentarer

Jenniferssynpalivet
Jenniferssynpalivet,
Kul att läsa 😊 Rolig idè av Marica 😊
nouw.com/jenniferssynpalivet
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
Roligt att du tycker det 😊 Jag gillade verkligen hennes idé och kunde ju inte låta bli att hänga på där 😊
nouw.com/annaskarblom
KellyEricsson
KellyEricsson,
Vad kul att läsa!
nouw.com/kellyericsson
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
Kul att du tycker det!
nouw.com/annaskarblom
lyckoslanten
lyckoslanten,
Väldigt roliga inlägg om alla jobb, tänk vilken arbetslivserfarenhet man får 😊
nouw.com/lyckoslanten
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
Ja, verkligen. Man får otroligt mycket med sig från varje ställe.
nouw.com/annaskarblom
mandaas
mandaas,
kul att läsa och vad mycket du hunnit med 🙂
nouw.com/mandaas
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
Haha, ja det har blivit en del ändå och framförallt många olika områden 😊
nouw.com/annaskarblom
Kamilla,
Så roligt att utbilda dig till nagelterapeut. Det hade varit så roligt. Jag är en nagelnörd.
kamillaskamera.com/
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
Ja, det ska bli så himla roligt! Jag har spanat in dina naglar lite både på bloggen och när vi sågs i Malmö. Mina ögon dras ill fina händer och naglar direkt. Haha!
nouw.com/annaskarblom
charlottelinden
charlottelinden,
Superintressant! Just det där med Manpower har jag gjort samma sak. Blev anställd på kundtjänst via manpower vilket ledde till att jag fick en fast tjänst på 100% på själva företaget istället. Superbra 😊
nouw.com/charlottelinden
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
Ja, det är toppen! Jag hade haft möjlighet till heltid här också, men eftersom jag har salongen var det aldrig intressant för min del 😊
nouw.com/annaskarblom
Jeanette,
Intressant läsning 😊
nouw.com/lifebyjia
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
Så roligt att du tycker det 😊
nouw.com/annaskarblom
Emmaengstrom
Emmaengstrom,
vilket roligt och intressant slags inlägg 😃 roligt att bli inspirerad av andra!
nouw.com/emmaengstrom
FrökenRödlök
FrökenRödlök,
Jag tycker det var jätteintressant att läsa vad du har gjort, man får en helt annan bild av dig men samtidigt stärks intrycket jag fått av dig som målmedveten! 😉
nouw.com/frökenrödlök
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
Åh, så roligt! Kul att du både fick en annan bild och samtidigt den förstärkt 😊 Var det någonting särskilt som gav en annan bild än vad du hade innan? 😊
nouw.com/annaskarblom
Idasvardag
Idasvardag,
riktigt intrrssant att läsa på annat sätt! 😉
nouw.com/idasvardag