Omgiven av Idioter

Detta inlägg innehåller adlinks från Adviral

Hej där!

För några månader sedan blev jag rekommenderad två böcker. Jag tyckte att de lät väldigt intressanta och beställde hem dem, men det tog ganska lång tid innan jag kom till ro att faktiskt läsa dem. Men shit, så bra och intressanta de var när jag väl kom till skott! Det var en och annan aha-upplevelse, ett par kalla kårar och mängder med insikter. Båda böckerna är skrivna av Thomas Eriksson och får mina varmaste rekommendationer.

Omgiven av Idioter Hur man förstår dem som inte går att förstå

Den första boken, Omgiven av Idioter, tog ett tag för mig att ta mig igenom. Det är väldigt mycket fakta och information att ta in även om den är skriven på ett humoristiskt sätt. Så här skriver Thomas Eriksson om boken på sin hemsida:

"En del hävdar på fullaste allvar att de är omgivna av idioter. Somliga mer än andra, lustigt nog. Och visst kan det vara ett problem att komma överens med andra ibland. Har du till exempel någon gång försökt resonera med din partner och ingenting gick som du tänkt dig? Eller i förvirring lämnat ett möte med känslan att du sannerligen inte begrep dig på de övriga i rummet? Och värst av allt: vissa verkar aldrig fatta vad du säger – hur tydlig du än är. Lite i taget visar sig idioterna både här och där.

Skämt åsido. En etablerad metod att begripa sig på andra människor är att få klart för sig vem man själv är. Definitionen på social kompetens är förmågan att förstå och förutse det egna beteendets inverkan på andras beteende. Om detta är sant handlar det alltså om självinsikt. Men i ärlighetens namn – vem har tid och utrymme för djupgående psykologiska studier för att lära känna sig själv? Att gå i terapi är förutom vansinnigt dyrt, en tämligen osäker metod.

Boken beskriver en av världens mest använda metoder för att sortera olikheterna inom mänsklig kommunikation. Den handlar om DISA-profiler, med färgsystemet rött, gult, grönt och blått. Den är skriven med glimten i ögat, men den är samtidigt mycket konkret. Fokus ligger på användbarhet och metoderna som beskrivs fungerar varje gång du möter en annan person."

Genom att lära sig att känna igen olika personlighetstyper kan vi alltså öka vår förståelse för folk runtomkring oss och anpassa vårt sätt att kommunicera för att nå fram till personen vi pratar med. Likaså kan vi genom att förstå våra egna personlighetstyper bli mer medvetna om hur vi tolkas av andra, samt vilka styrkor och svagheter vi har och hur de tolkas av andra.

Jag har själv lite svårt att sätta fingret på vilken färg som är tydligast hos mig. Definitivt inte röd. Däremot har jag nog ganska tydliga drag av både gult, grönt och blått där olika färger dominerar i olika situationer. Jag nappar snabbt på nya idéer och är överallt och ingenstans samtidig. Startar gärna nya projekt och hinner ofta starta någonting nytt innan det tidigare är avslutat - precis som de gula. Jag är väldigt konflikträdd, i stora grupper där jag inte känner folk tar jag gärna ett steg tillbaka och känner av situationen istället för att jobba mig in i centrum direkt - ganska grönt. Jag älskar att organisera och strukturera, lever med listor och kalendrar och saker som går att sortera sorterar jag gärna, i bokstavsordning, färgordning, storleksordning - lite blått sådär.

Många gånger under tiden som jag läste boken satt jag och skrattade lite när jag kände att "Men det är ju precis X" och "det där är ju Y upp i dagen", "Nu förstår jag varför det alltid krockar mellan A & B". Antalet gånger som jag har tänkt att "jaja, men det är för att hon är så blå/gul/röd/grön" kan jag inte räkna. Givetvis ska det inte användas som ursäkter för att få bete sig hur som helst, men det har väckt en förståelse för andra på ett helt nytt plan. Superspännande! Om jag någon gång väljer att byta bana så skulle beteendevetenskap definitivt kunna vara min väg att gå!

Egentligen hade jag tänkt skriva om uppföljaren, Omgiven av Psykopater, i detta inlägget också men då jag inser att det blir alldeles för långt får det bli ett separat inlägg imorgon istället.

Har du läst boken? Fick du några roliga inputs? Dela gärna med dig i kommentarerna.

Boken finns att köpa på Adlibris

Anna

Gillar

Kommentarer