Redigering för nybörjare

Hej på er!

Det händer ibland att jag får frågor om hur jag gör när jag redigerar mina bilder och vilket program jag använder. Jag är absolut ingen expert på redigering och jag använder inga avancerade program, men eftersom små medel kan göra stor skillnad tänker jag att jag ändå ska dela med mig av mina tips för dig som är nybörjare. Det här är absolut ingen rätt eller fel-guide, utan bara jag som berättar om mina tankar och tillvägagångssätt för redigering.

(Tänk på att olika ljus- och färginställningar på olika skärmar gör att bilderna kan se olika ut beroende på om du tittar från dator, mobil, surfplatta...)

Varför redigera?

Behöver man egentligen redigera sina bilder? Det är såklart en smaksak, men med små medel kan du skapa mer liv i bilderna och för mig höjer bra bilder helhetsintrycket på bloggen. Som jag skrev i mitt inlägg om En bra blogg så är det bilderna som fångar ögat först och lockar till att läsa innehållet.

Be Funky

Jag använder mig av online-programmet BeFunky. På BeFunky finns både verktyg för redigering, kollage och design. Designer verktyget använder jag en hel del för att göra prislistor och skyltar till salongen, en i övrigt är det för redigering av bilder jag använder det mest. Det är ett väldigt enkelt program där man med lätthet kan prova sig fram, även när man öppnar sidan för första gången. Man kommer väldigt långt med gratisversionen, men jag har valt att köpa till BeFunky Plus, som öppnar upp lite fler funktioner. Detta kostar ungefär 300 kr om året.

Verktyg för redigering

Jag tänkte att jag ska ta er igenom de verktygen i redigeringsprogrammet som jag använder mest. Jag har valt en bild där jag tydligt kan visa på de olika effekterna som blir för varje steg i processen. Eftersom BeFunky är på engelska kommer jag att använda mig av de engelska termerna i inlägget.

  • Crop - Det första jag gör är att titta på om jag behöver beskära bilden. Finns där för mycket i bakgrunden som tar fokus från motivet jag vill visa? På denna bilden har jag valt att ta bort en bit i vänsterkanten, för att följa linjen där både blommorna och boken slutar lite närmre.
  • Exposure - I nästa steg går jag vidare till att justera exponeringen. Under verktyget exposure kan du jobba med ljusstyrka, kontraster samt skuggor och highlight. Här provar jag mig alltid fram. Många gånger upplever jag att bara en liten justering i ljusstyrkan är tillräckligt som redigering. Här har jag framförallt valt att öka ljusstyrkan.
  • Sharpen - När jag är klar med exponeringen går jag vidare till skärpan. Genom att öka skärpan här kommer detaljerna fram mer. En liten justering räcker lång väg!
  • Colour - Efter skärpan går jag vidare till färgen. Här kan jag välja mättnad, temperatur och ton i bilden. Till denna bilden har jag ökat mättnaden för att få färgerna lite. (I samband med detta valde jag även att öka ljusstyrkan ytterligare något)

Detta är de verktyg som jag använder på i stort sett alla mina bilder. Nedan kan ni se resultatet från originalbilden till slutresultatet. Det är inte jättestora förändringar, men för mig gör detaljerna stor skillnad i slutändan.

På BeFunky finns även massor med filter, overlays, ramar och andra kreativa effekter att jobba med. Jag rekommenderar verkligen att ta en titt på sidan och prova er fram bland alla funktioner. Det bästa sättet att lära sig är ju faktiskt att testa själv och hitta sin egen prägel, även om en hjälp på traven ibland aldrig är fel.

Gillade ni det här inlägget? Skulle ni vilja ha ett liknande där jag visar mina favoriter av de kreativa effekterna? Ge gärna lite feedback i kommentarerna då det här är en helt ny typ av inlägg för mig.

Anna

Gillar

Kommentarer

Tess,
Vilket bra inlägg! Jag försöker testa mig fram med redigering nu, man märker snabbt att det finns så himla mycket man kan göra bättre hela tiden. Jag gillar en vintagestil så jag försöker få till det snyggt utan att det blir för mycket. Tack för bra tips! 😊
tesswaltenburg.com/
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
Tack snälla! Roligt att höra att det uppskattas. På BeFunky finns många filter att jobba med och där kan man även välja lite hur utmärkande man vill ha filtret. Kanske kan funka för att få till vintagestilen? 😊
nouw.com/annaskarblom
Amandizan
Amandizan,
Det blev ju lite skillnad allt på slutresultatet och ljusstyrkan gör ju mycket i bilden
nouw.com/amandizan
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
Ja, ljusstyrkan gör verkligen supermycket. Det är den som gör den största skillnaden, men ofta tycker jag att de andra funktionerna behövs då för att balansera upp det 😊
nouw.com/annaskarblom
SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,
Åh verkligen underbart tips till någon som typ aldrig ahr redigerat mina bilder haha! Såna här tips uppskattar jag verkligen så man kan lära sig något nytt. Grym du är 😊
nouw.com/sofialissmyr
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
Så roligt att höra att det uppskattas. Tusen tack! 😃
nouw.com/annaskarblom
evelinarou
evelinarou,
Jättebra inlägg! 😃
nouw.com/evelinarou
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
sofialjohansson
sofialjohansson,
Riktigt bra inlägg! Du förklarar det på ett väldigt tydligt och bra sätt tycker jag. Blev jättesugen på att testa den sidan för redigering☺️
nouw.com/sofialjohansson
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
Så roligt att du gillade det! Titta gärna in på sidan. Den är toppen!
nouw.com/annaskarblom