Svar på Q&A - Företagande

Hej på er!

För ett tag sedan la jag upp en Q&A där jag lät er ställa frågor om mitt företag eller företagande i allmänhet. Tyvärr tog det lite längre tid för mig att svara på dem än vad jag hade tänkt, men nu är det dags. Jag kommer att dela upp frågorna i ett par olika inlägg eftersom det skulle bli ett sjukt långt inlägg annars. I detta inlägget kommer jag att besvara frågorna från @Beautyela då jag känner att de ger en bra bakgrundsbild om hur jag hamnade där jag är idag.

Hur gick de till när du startade ditt företag & var de krångligt?

Att jag skulle starta företag var inte alls planerat. Hösten 2014 kände jag att jag började tröttna på mitt dåvarande jobb. Jag hade då jobbat på företaget i drygt två år, vi hade slitit som djur under väldigt lång tid med "tillfälliga lösningar" kring sjukskrivningar, mammaledigheter och personalbrist under en period som bara blev längre och längre. Vi levererade väldigt fina resultat under väldigt svåra omständigheter och fick inte direkt lön för mödan. Jag kände så småningom att jag behövde göra någonting för min egen skull och som främjade min personliga utveckling. Jag bestämde mig för att gå en grundutbildning i makeup och blev helt såld! Jag gick i skolan en dag i veckan under en period på sex veckor och däremellan fick vi läxor som vi skickade in bilder på. Jag älskade varje minut i skolan och längtade efter att göra mina läxor. Jag jobbade i det här läget kvar på mitt dåvarande jobb och utbildade mig parallellt.

Via skolan fick jag möjlighet att gå en utbildning till fransstylist till ett rabatterat pris och eftersom jag var eld och lågor över makeuputbildningen tog jag chansen. Att jag skulle jobba med det fanns inte på världskartan, men det var ett roligt pyssel och jag kände att jag fick personlig utveckling.

Situationen på mitt jobb blev inte bättre och till slut kände jag inte att jag stod ut längre. En torsdagskväll bestämde jag mig för att det fick vara nog och ringde min chef direkt på morgonen efter för att tala om att jag ville skriva under min uppsägning nästa gång vi sågs. Hon frågade vad jag hade för planer. Ingen aning, men det löser sig. Jag har gjort mitt här nu.

Jag hade verkligen ingen aning. Jag hade en tanke om att jag kanske kunde söka jobb i någon sminkbutik eller någonting sådant, men nja, någon plan hade jag inte direkt. Under helgen gjorde jag min första fransläxa på levande modell, efter att bara ha tränat på dockor tidigare. Mamma ställde upp som modell och la upp en bild på Facebook. Det tog inte lång tid förrän en bekant till mamma, som hon inte träffat på flera år, skickade ett meddelande. Jag har en salong som står tom på kvällar och helger om Anna vill ha någonstans att vara.

I samband med detta fick jag även mail från en tjej som driver frisörssalong i Lund. Under min makeuputbildning hade jag ställt upp som volontär när hon arrangerade en modevisning och någonstans hade jag väckt hennes intresse. Jag var så nöjd med jobbet du gjorde under showen och med ditt proffsiga bemötande. Skulle du vilja sminka när vi gör uppsättningar till baler och bröllop i sommar.

Jag hade ett möte med ägaren till salongen, svarade på mailet och insåg att jag måste nog ta reda på hur man startar ett företag.

Från att inte ens ha tänkt tanken till att sätta igång gick det i ett. Det var bara att tuta och köra. Jag googlade, ringde skatteverket och gick på föreläsningar. Jag fyllde i papper, googlade lite till och bokade in privata möten via Nyföretagarcentrum. Plötsligt var min verksamhet igång och de första kunderna började att trilla in. Om det var krångligt? Ja, delvis var det nog det men det finns så otroligt mycket bra hjälp att få, så ta tillvara på det om ni vill starta upp. (Mer om den biten kommer i ett senare inlägg.)

Fyra år senare har jag nu ett eget rum på salongen som jag hyr på heltid och den där frisören har blivit en väldigt god vän.

Anna

Gillar

Kommentarer

Sarah,
Så roligt att få veta hur det gick till när du startade eget 😊 Det gäller att våga 😊
CheerSarah.devote.se
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
så roligt att du tycker det! Det gör det verkligen 😊
nouw.com/annaskarblom
Hannas krypin,
Vad roligt att få läsa om hur din företagarresa startade. Grymt att du vågade säga upp dig och göra något annat!
hannafialotta.blogg.se
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
Så roligt att höra! Ibland är det genom att testa som man får reda på vad som väntar 😊
nouw.com/annaskarblom
carro,
Vad kul att få läsa hur allt startade från första ögonblicket och att du vågade chansa.Sa själv upp mig från mitt förra arbete och har tyvärr inte haft samma tur som du.Det ska bli väldigt intressant att få läsa resten av din historia
cuevas.blogg.se
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
Så roligt att du tycker det. Jag håller tummarna för att det vänder för dig också snart 😊
nouw.com/annaskarblom
Amandizan
Amandizan,
Vad kul att få veta hur allt började och tänk vad livet ibland kan vända och så har du nu ett företag 😀
nouw.com/amandizan
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
Ja, visst är det fantastiskt hur livet bara kan kasta oss ut ibland?
nouw.com/annaskarblom
sofiefriden
sofiefriden,
Vilken rolig resa att göra i sin utveckling. 😊 mycket kan hända om man bara ger det chansen =)
nouw.com/sofiefriden
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
Ja, det har varit fantastiskt. Visst är det så. Ibland måste man testa sina vingar och se vad som händer!
nouw.com/annaskarblom
Madde,
Så häftigt att våga. Är alldeles för feg själv, men tänk att få leva drömmen.
www.missmadelena.se
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
Det är läskigt, men så värt det i slutändan!
nouw.com/annaskarblom
Elisabeth,
Du är superduktig. Du inspirerar andra. MIg däribland.
www.sjubarnsmamman.se
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
Tusen tack! Så glad jag blir av att höra det!
nouw.com/annaskarblom
Kamilla,
Så modigt av dig att ta timeout när det gamla jobbet skavde. Tror att många med mig önskade att de vågade kasta sig loss och lyssna inåt vad de verklgen vill göra.
kamillaskamera.com/
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
Ja, det är ju inte ett enkelt beslut att ta men ibland måste man våga 😊
nouw.com/annaskarblom
2barnsmammaochfru
2barnsmammaochfru,
Va grym du är 😊 vilken resa du hade i din utbildning bra kämpar
nouw.com/2barnsmammaochfru
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
Michelle,
va duktig du är som startat företag de e svårt o det tar tid sånt 💕
www.michellefrandell.blogg.se
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
Tack snälla! Ja, det är ju lite av ett projekt 😉
nouw.com/annaskarblom