En bra blogg

Hej på er!

Ett ämne som jag tycker är väldigt intressant att både fundera över och diskutera kring är vad som egentligen gör en blogg bra. Idag tänkte jag därför dela med mig av ett par punkter som jag verkligen tycker lyfter en blogg och som gör att den fångar mitt intresse på sikt.

  • Bra språk - För mig är språk och tydlighet i texten väldigt viktigt. Korrekturläs, använd skiljetecken och styckeindelning och fundera över hur man som läsare uppfattar texten. Genom text kan vi inte använda kroppsspråk eller tonläge för att förstärka det vi vill ha sagt. Ibland är det bra att fundera en gång extra över vilka ordval man gör för att förmedla det man faktiskt vill ha sagt, men våga ändå hitta ditt personliga uttryckssätt. (Dialektala ord är sådant som jag gärna använder för att sätta lite prägel på en text till exempel. Det behöver inte alltid vara korrekt för att vara bra, så länge det har ett bra flyt och är enkelt att förstå.

  • Fina bilder - Bilderna är det som först fångar ögat och det visuella skapar en nyfikenhet om att läsa innehållet i texten. Just bilderna är någonting som jag själv känner att jag vill jobba betydligt mer med. När tiden inte har räckt till har det lätt blivit att jag slängt upp någon halvtaskig mobilbild med dåligt ljus, bara för att ha någonting alls. Det kan ha sin charm emellanåt det också, men eftersom bilderna är eye catchern finns det mycket att vinna på att satsa på foton med bra kvalitet.

  • Enkel design - Den här punkten är verkligen en smaksak, så kom ihåg att det här är mina åsikter och absolut inga skrivna regler. Jag har väldigt svårt för en plottrig design med mycket färger och element överallt som tar en massa uppmärksamhet. Absolut, jag gillar en inspirerande och fångande header, men med både bakgrundsmönster, sidomenyer fullspäckade med bilder och information på båda sidorna och reklambanners ovanför och under varenda inlägg tappar jag lätt fokus.

  • Variation - När man pratar om det där med bra bloggar så kommer nästan alltid den röda tråden upp. Att man ska ha en nisch och hålla sig till den. Jag håller till viss del med. Det är ju trots allt så att om man väljer att följa en blogg så är det för att man är intresserad av det som skrivs. Jag som läsare gillar dock när det finns en variation på inläggen. En vardagsblogg tycker jag blir väldigt mycket mer intressant om den får lite fördjupade inslag emellanåt, samtidigt som en blogg som bara faktadyker i smink inte skulle fånga mig om jag inte samtidigt fick lära känna personen bakom, trots att jag verkligen älskar smink.

  • Kontinuitet - Här brast jag själv väldigt under hösten, men självklart är det viktigt med regelbunden uppdatering. Beroende på ditt sätt att blogga kanske det är två gånger om dagen eller en gång i veckan, men att man som läsare vet ungefär hur ofta man kan vänta sig ett nytt inlägg är väldigt värdefullt. Om man är van vid daglig uppdatering och det inte händer någonting på en månad blir ju den naturliga effekten att man som läsare så småningom glömmer av att titta in efter nya uppdateringar.

  • Tyck om det du gör - Den här punkten är det allra viktigaste och så länge du är hemma här är allting annat bara bonus. Skriv om det DU tycker om att skriva om. Är motorcyklar din största passion? Då är det kanske inte virkade gosedjur du ska skriva om, bara för att du har hört att folk tycker att det är intressant. Om du brinner för det du skriver om kommer du att ha väldigt mycket roligare medan du jobbar. Det lyser igenom på dina inlägg och du kommer att locka helt rätt följarskara.

(Tänk på att det här är mina personliga åsikter och inget "rätt eller fel" som måste följas till punkt och pricka för att vara bra. Det enda viktiga är förstås att du som skribent är nöjd.)

Vad utmärker en riktigt bra blogg för dig? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarerna!

Anna

Gillar

Kommentarer

Carolina,
Håller helt med dig! Känner igen mig på många punkter, just bilderna kanske kan vara ibland av sämre kvalitet men kämpar dagligen för att få dem bra! 😍
knaset.com
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
Bilderna är det jag kämpar mest med också och de är långt ifrån perfekta varje gång, men det är väldigt roligt att jobba med att utvecklas och göra dem bättre 😃
nouw.com/annaskarblom
Jagochminahjärtan
Jagochminahjärtan,
Kämner igen mig på många av dessa punkter
nouw.com/jagochminahjärtan