Prinsessa, popstjärna eller författare

Hej på er!

Jobbet med att bygga upp mitt företag pågår för fullt. Det är en dröm som har såtts, grott och vuxit under mina vuxna år. Jag har alltid tyckt om att måla naglarna och smink var väl rätt kul, men det tog lång tid innan jag egentligen använde någonting mer än kajal och mascara. Det har alltså inte alltid varit riktigt självklart att det var inom skönhetsbranschen jag till slut skulle hamna. Jag tänkte nog aldrig riktigt på att det skulle kunna vara ett jobb. Frågan är vad jag hade gjort idag om jag följt mina drömyrken från när jag var yngre...

  • Prinsessa - Även om skönhetsbranschen inte varit självklar, så har jag alltid varit väldigt "tjejig". Rosa, lila, glitter, paljetter, smycken, tiaror, klänningar... Precis sådär såg min bild av en prinsessa ut och att leva så var ju rena drömmen. Min första kändiscrush var på Aladdin, så därför var väl egentligen målet Prinsessan Jasmine. (Även om hon kanske inte hade så mycket rosa eller klänningar. Men sådant finns väl ändå i garderoben?)
  • Popstjärna - Jag började förstå att det där med tecknad Disney-prinsessa inte riktigt var någonting som gick att uppnå ungefär samtidigt som Småstjärnora började visas på TV. Igen, glitter, paljetter och fina klänningar. Popstjärna blev den nya drömmen. Mamma och pappa spelade in alla avsnitt, så jag såg dem om och om igen medan jag försökte lära mig danserna och sångerna. Jag minns en gång när jag dansade till GES. Där var ett moment där de höll upp ena armen i luften, pekade uppåt och gick en liten sväng. Jag härmade detta och upptäckte att mäklaren som skulle sälja vår lägenhet tittade på mig och log. Jag var extremt blyg och fick lite lätt panik. Det där med scenskräck var kanske inte optimalt för att fullfölja den drömmen.

    (Fun fact; Jag kanske inte blev popstjärna, men jag lärde mig i alla fall att sjunga med i hela texten till Lotta Engbergs låt Världens bästa servitris.)

  • Inredningsarkitekt - På högstadiet började jag spela mycket The Sims och när vi skrev noveller i skolan så fastnade jag lätt i att beskriva miljöerna. Där började en tanke om att bli inredningsarkitekt födas. Jag vet egentligen inte riktigt vad som hände med den. Den försvann nog någonstans i samband med att jag valde att läsa estetisk musik på gymnasiet och började ta upp den där musikerdrömmen igen. (Trots att det där med scenskräcken inte förändrats nämnvärt)

  • Författare - Jag har alltid tyckt om att läsa. Jag var en riktig bokmal som liten och slukade böckerna om Tvillingarna. Jag vet inte hur många böcker jag hade i den serien, men de tog upp ett par hyllor i flickrummet. I tonåren upptäckte jag Liza Marklund och kom på att det där med författare var nog ingen dum idé. Den här höll i ett tag och jag läste faktiskt en kurs som hette Skrivande som metod och gestaltning på Malmö Högskola. Efter att ha fått prova på väldigt många olika sätt att skriva så kände jag att Nja... Det där med det kreativa skrivandet och att hitta på historier var nog inte riktigt min grej.

  • Journalist - Även om det där med att hitta på inte var min grej så älskade jag att skriva. Jag bestämde mig därför för att läsa en fristående kurs inom Medie- och kommunikationsvetenskap. Journalistik var ju grejen! Då skulle jag få skriva, men om verkliga händelser så att jag slapp hitta på alla stories själv. Problemet var bara att jag under kursens gång insåg att jag fortfarande var för mycket inne på Liza Marklund-spåret och att det som fängslade mest var föreläsningen med kriminalreportern från Sydsvenskan. Skulle jag våga åka till brottsplatser och prata med tungt kriminella, med risk för att sedan skriva något som retar upp dem? Eller ständigt hamna i prekära situationer a la Annika Bengtzon? Inte en chans! Dessutom pratade de på någon föreläsning om att våga störa och ställa jobbiga frågor, för att bli den som fick scoop. Inte heller det kändes som en Anna-grej...

Att bli nagelterapeut har jag drömt om sedan gymnasiet, men det står inte med på listan av den anledningen att jag aldrig tänkte på det som ett yrke. Jag fastnade för en nagelblogg och tjejen som skrev där hade ett "riktigt" jobb sidan om. Utbildningen kostar ju dessutom ganska mycket pengar, så för mig var det länge en dröm om en alldeles för dyr hobby och det fanns inte riktigt i min tanke som ett yrke. Inte förrän den dagen jag råkade starta mitt företag. (Mer om det där med råkade tar vi en annan gång.)

Skrivandet håller jag fortsatt fast vid och det känns som att jag verkligen har hittat rätt väg i det genom att blogga. Det ger utrymme för att jobba lite med det kreativa skrivandet, men i huvudsak får jag skriva om verkliga händelser utan att vara störig eller gå upp mitt i natten för att jaga scoop. Någonstans finns drömmen om att skriva en bok kvar, men jag har ingen aning om vad den skulle handla om i så fall.

Vad skulle du jobba med idag om du följt ditt yngre jags drömmar?

Jag trodde att blygheten skulle ha stoppat alla bilder på eventuella shower, men pyjamas och gympaskor - det är definitivt en Småstjärnorna-dans going on där.

Anna

Gillar

Kommentarer

Ida Tuovinen,
Söt bild 😊 Du blev en topperbra nagelteknolog i alla fall 😃 När jag var liten och någon frågade vad jag skulle bli svarade jag alltid bara, rik! 😃 haha
www.blogg.loppi.se/idatuovinen
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
Tusen tack! Haha, ja det är inga dåliga ambitioner det heller. 😉
nouw.com/annaskarblom
Bylisa.se,
Härlig känsla att uppfylla en dröm/mål!
Kul också att få veta mer om dig, så gullig 😍
Jag skulle bli supermodell, Hollywood stjärna eller hemmafru när jag var liten, haha! 👍😄
bylisa.se
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
Haha, inga dåliga drömmar du hade heller. Det är så roligt att tänka tillbaka på hur man filosoferade som liten 😉
nouw.com/annaskarblom