Svar på Q&A - Företagande

Hej på er!

För ett tag sedan la jag upp en Q&A där jag lät er ställa frågor om mitt företag eller företagande i allmänhet. Tyvärr tog det lite längre tid för mig att svara på dem än vad jag hade tänkt, men nu är det dags. Jag kommer att dela upp frågorna i ett par olika inlägg eftersom det skulle bli ett sjukt långt inlägg annars. I detta inlägget kommer jag att besvara frågorna från @Beautyela då jag känner att de ger en bra bakgrundsbild om hur jag hamnade där jag är idag.

Hur gick de till när du startade ditt företag & var de krångligt?

Att jag skulle starta företag var inte alls planerat. Hösten 2014 kände jag att jag började tröttna på mitt dåvarande jobb. Jag hade då jobbat på företaget i drygt två år, vi hade slitit som djur under väldigt lång tid med "tillfälliga lösningar" kring sjukskrivningar, mammaledigheter och personalbrist under en period som bara blev längre och längre. Vi levererade väldigt fina resultat under väldigt svåra omständigheter och fick inte direkt lön för mödan. Jag kände så småningom att jag behövde göra någonting för min egen skull och som främjade min personliga utveckling. Jag bestämde mig för att gå en grundutbildning i makeup och blev helt såld! Jag gick i skolan en dag i veckan under en period på sex veckor och däremellan fick vi läxor som vi skickade in bilder på. Jag älskade varje minut i skolan och längtade efter att göra mina läxor. Jag jobbade i det här läget kvar på mitt dåvarande jobb och utbildade mig parallellt.

Via skolan fick jag möjlighet att gå en utbildning till fransstylist till ett rabatterat pris och eftersom jag var eld och lågor över makeuputbildningen tog jag chansen. Att jag skulle jobba med det fanns inte på världskartan, men det var ett roligt pyssel och jag kände att jag fick personlig utveckling.

Situationen på mitt jobb blev inte bättre och till slut kände jag inte att jag stod ut längre. En torsdagskväll bestämde jag mig för att det fick vara nog och ringde min chef direkt på morgonen efter för att tala om att jag ville skriva under min uppsägning nästa gång vi sågs. Hon frågade vad jag hade för planer. Ingen aning, men det löser sig. Jag har gjort mitt här nu.

Jag hade verkligen ingen aning. Jag hade en tanke om att jag kanske kunde söka jobb i någon sminkbutik eller någonting sådant, men nja, någon plan hade jag inte direkt. Under helgen gjorde jag min första fransläxa på levande modell, efter att bara ha tränat på dockor tidigare. Mamma ställde upp som modell och la upp en bild på Facebook. Det tog inte lång tid förrän en bekant till mamma, som hon inte träffat på flera år, skickade ett meddelande. Jag har en salong som står tom på kvällar och helger om Anna vill ha någonstans att vara.

I samband med detta fick jag även mail från en tjej som driver frisörssalong i Lund. Under min makeuputbildning hade jag ställt upp som volontär när hon arrangerade en modevisning och någonstans hade jag väckt hennes intresse. Jag var så nöjd med jobbet du gjorde under showen och med ditt proffsiga bemötande. Skulle du vilja sminka när vi gör uppsättningar till baler och bröllop i sommar.

Jag hade ett möte med ägaren till salongen, svarade på mailet och insåg att jag måste nog ta reda på hur man startar ett företag.

Från att inte ens ha tänkt tanken till att sätta igång gick det i ett. Det var bara att tuta och köra. Jag googlade, ringde skatteverket och gick på föreläsningar. Jag fyllde i papper, googlade lite till och bokade in privata möten via Nyföretagarcentrum. Plötsligt var min verksamhet igång och de första kunderna började att trilla in. Om det var krångligt? Ja, delvis var det nog det men det finns så otroligt mycket bra hjälp att få, så ta tillvara på det om ni vill starta upp. (Mer om den biten kommer i ett senare inlägg.)

Fyra år senare har jag nu ett eget rum på salongen som jag hyr på heltid och den där frisören har blivit en väldigt god vän.

Anna

Gillar

Kommentarer

2barnsmammaochfru
2barnsmammaochfru,
Va grym du är 😊 vilken resa du hade i din utbildning bra kämpar
nouw.com/2barnsmammaochfru
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
Michelle,
va duktig du är som startat företag de e svårt o det tar tid sånt 💕
www.michellefrandell.blogg.se
AnnaSkarblom
AnnaSkarblom,
Tack snälla! Ja, det är ju lite av ett projekt 😉
nouw.com/annaskarblom