Svar på Q&A - Företagande del 2

Hej vänner!

Då var det dags för fler svar från min Q&A kring företagande. Detta kommer att bli del två av tre och här har jag valt att samla de frågor som rör företagande i allmänhet. Tack @SofiaLissmyr, @Viktorhognas, @sandi_fighter och @Beautyela för era frågor.

Vad är det absolut bästa med att ha ett eget företag?

Det bästa med att ha eget företag är att jag har stora möjligheter att påverka själv. Vill jag lägga in sovmorgnar eller lediga dagar så kan jag göra det, precis som jag kan jobba dygnet runt i perioder om jag känner för det. Jag bestämmer själv om jag vill göra någonting för att vidareutvecklas och det är jag som tjänar mer på att jag gör ett bra jobb.

Var det som du trodde att det skulle vara att ha ett eget företag?

Det här är en ganska svår fråga faktiskt. Som jag skrev i mitt förra inlägg så hade jag inte planerat att starta företag, så jag vet inte riktigt vad jag förväntade mig. Sett till de fördomarna jag hade om att driva företag innan jag ens började tänka tanken själv så kräver det nog mer tid och engagemang än jag trodde innan.

Har du några tips till en som vill starta eget företag?

Ta hjälp! Prata med Skatteverket, fråga personer i din omgivning som driver företag, kontakta NyföretagarCentrum, gå på föreläsningar. Det finns massor med hjälp att få och de erfarenheterna jag har säger att folk är väldigt hjälpsamma. Via NyföretagarCentrum kan du till exempel få kostnadsfri tillgång till en mentor som hjälper dig att komma igång.

Vilket misstag ska man akta sig för när man startar eget företagande?

Den största fällan att hamna i är nog att tro att alla pengar som kommer in på kontot är dina. En väldigt stor del av pengarna som kommer in är moms, skatter och sociala avgifter som måste betalas in. Se till att hålla koll på hur mycket du faktiskt får behålla själv och hur mycket du behöver lägga undan.

Finns det något man bör tänka på, som man kanske inte är så vanligt att nämna?

Det skulle väl vara att ta del av NyföretagarCentrums hjälp. Jag hade aldrig hört talas om dem innan, men de har mycket bra att erbjuda.

Anna

Gillar

Kommentarer

Madde,
Bra tips det där. Så lätt att luras av alla pengar som rullar in, och det lär bli surt då man ska betala skatter mm efteråt
www.missmadelena.se
Livetsomemelie
Livetsomemelie,
Det där om att själv kunna styra sina egna tider känns ju verkligen lockade! Många som nog inte skulle klara av det men om man kan så är det ju guld värt! Jag hade gärna haft eget om jag kunde 😊
nouw.com/livetsomemelie